Aum

Miért zengetjük így az “omm”-ot??

Rüdiger Dahlke Meditációs kalauzából

“A világ legismertebb meditációs szava az om, ejtsd: AUM. Három elemet tartalmaz: az A-t, az U-t, és az M-et, amelyek az éber tudatot (nappali tudat, fizikai szint), az álomtudatot (lelki szint) és a mélyálom tudatot (szellemi szint) jelölik. Szintézisükből keletkezik az om, ejtsd AUM mantra, s ezzel egy felettes kozmikus tudat. Az AUM a személytelen Isten, a meg nem nyilvánult, az Egység tökéletes szimbóluma, a világegyetem rezgése, a szférák hangja. Ez a !magánhangzó (mert Indiában az „m” magánhangzónak számít) a leghatékonyabb meditációs segítségek egyike. Az AUM szoros rokonságban áll az „ámen” szóval, amelyet ugyan úgy lehet mantraként használni.”

Sri Chimoy: Mi az AUM jelentése?

“Az AUM egy szótag, aminek különleges jelentősége és teremtő ereje van. Az AUM minden mantrák anyja. Mikor az AUM-ot énekeljük, valójában az történik, hogy békét és fényt hozunk le fentről, és egy egyetemes harmóniát teremtünk önmagunkban és magunk körül. Mikor az AUM-ot énekeljük, belső és külső lényeink ösztönzötté válnak és eltelnek isteni érzéssel és törekvéssel. Az AUM-hoz semmi sem fogható. Végtelen erővel rendelkezik. Csak az AUM ismétlése által megvalósíthatjuk Istent.

Mikor az AUM-ot ismétled, kérlek, próbáld megfigyelni, hogy valójában mi történik. Ha egy macska, egy kutya, egy majom vagy akár egy közönséges ember nevét ismétled, attól nem kapsz ösztönzést. De mikor az AUM-ot ismétled, ami a Teremtő szimbóluma, ami a Teremtő életlélegzete, azonnal kapsz egy belső érzést, egy érzést, ami belső és külső mozdulataidat arra ösztönzi, hogy kitágítsák látomásodat és betöltsék az életedet itt a földön. Ez az AUM titka. Ha egész életedben becsben akarsz tartani egy titkot, hát itt van a titok. Kérlek, ismételd az AUM-ot, és minden a tiéd lesz.

Hogyan énekeljük az AUM-ot?

Az AUM rezgése páratlan. Általában akkor hallunk egy hangot, ha két dolgot egymásnak ütünk. De az AUM-nak nincs szüksége erre a külső hatásra. Ez anahata, a szív hangja vagyis a hangtalan hangzás. Egy jógi vagy spirituális mester szíve legmélyebb rejtekén hallhatja az AUM-ot, amint önmagát teremtve rezeg.
Az AUM-ot sokféleképpen lehet énekelni. Ha hangosan ismétled, akkor a Legfelsőbb mindenhatóságát érzed. Ha lágyan ismétled, akkor a Legfelsőbb gyönyörét érezheted. Ha csendben ismétled, akkor a Legfelsőbb békéjét érzed.
Az egyetemes AUM, melyet a Legfelsőbb teremtett, a végtelen óceán. A személyes AUM, amit az ember ismétel, egy csepp az óceánban, de nem választható el az óceántól, és a végtelen óceánt teljesen a sajátjának tekintheti. Ha az AUM-ot hangosan ismételjük, akkor az ember megérinti és előidézi a legfelsőbb Hang kozmikus vibrációját. Az AUM-ot legjobb hangosan énekelni, hogy hangzása fizikai fülünkben is rezegjen, és átitassa egész testünket. Ez meggyőzi külső értelmedet, és nagyobb örömérzést és sikerélményt nyújt. Amikor az AUM-ot hangosan énekled, akkor az “M” hangozzon legalább háromszor olyan hosszan, mint az “AU”-t.”

Részlet Haris Dzsohari Csakrák c.könyvéből

“Anaháta csakra- Szív csakra
Kundalini Shakti (Istenség, Ő a Szűz Anya, azonos shaktival: az önzetlen spirituális odaadással.- Zsu. megj.) a  yantra közepén, a háromszögben ül (Yantra: teremtő erővel felruházott szimbólum, a Létezés magasabb síkjáról a Földre lehozott mértani mandala, – Zsu. megj.)

A lótuszülésben elhelyezkedő Kundalini Shakti  az Anaháta nádát  (szívből induló, és oda visszaérkező energia vezeték -Zsu.megj.) testesíti meg, a kozmikus hangot, ami mindenütt jelen van; és „fehér hang”ként ismerik.
Ez a hang a szívben kezdődik, mint AUM, minden hangok magja. A szív és a légzés alapvető szerepet játszik az anaháta csakrában, mert a szív az érzések legfontosabb székhelye a testben. (Gondolj az érzelmek és a légzés kölcsönhatására: pillanat, mely gyönyörű: szó bennt akad, légzés megáll. Zsu.megj.)
Amikor az ember a saját légzését szabályozni tudja, és amikor az érzelmi élet morálissá válik, a szívritmus is szabályos lesz. Az a személy, aki megvalósította a negyedik csakrát (szívcsakra), az kifinomult egyensúlyi állapotot hoz létre testében és pszichéjében.”

Saját hozzáfűznivalóm:

Amikor az Úton elindultam:
én ezzel (A-U-M) a zengési formával találkoztam. 

Akkor még “zöldfülûként” nem tudtam kiállni emellett a mantra forma mellett.
Nem így zengettük a csoportokon…
Nem tudtam mit tesz velem, mert nem éreztem.
Az akkori tanítóm meg nem mondta el: “titkos” tanok… Nagy kár!!!
Azóta 16 év telt el.
Hála a csoportjaimnak ma már tudom: mi ez.
Szívembõl kívánom, hogy érezzétek meg azt ti is, amit ennél a mantrázásnál érezni lehet.
Elõször is : nagy levegõ kell,
másodszor: nem szégyenlõsen, nem a  torokból kell  “gargalizálni”,
hanem hangosan és bátran.
Harmadszor: a betûket hangosan, bátran, szívből,
külön-külön formázva kell zengetni,
majd hangodat hallgatva hagyni, hogy megérezd:
A SZÍVEDBÕL IDUL KI ÉS OTT A GYÖKERE!

CSEPP ALAKÚVÁ TESZ A MANTRA
ÉS FELFELÉ MOZGÁSSAL BEEMEL AZ EGYSÉG ÓCEÁNJÁBA!

Hírdetés

Minden vélemény számít

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: